Опасни ли са пластмасовите бутилки с BPA?

Преди да поговорим за това какво е Бисфенол А (BPA) и какви са опасностите от употребата, нека изясним каква е връзката с подаръците. Нали не искате да подарявате продукт, който вреди? Смисъла на подаръка е – аз те обичам, ценя, уважавам и с подаръка си изразявам точно това. Независимо дали става въпрос за подарък за мъж или за жена. Това в огромна сила важи за подаръците за деца и бременни.

Или иначе казано, когато търсим подарък, трябва да можем да правим разлика между това:

И някои от продуктите, които можете да намерите при нас, като това:

Какво е BPA?

Бисфенол А е химикал, произведен в големи количества, предназначен предимно за производство на поликарбонатни пластмаси и епоксидни смоли. Къде можем да намерим BPA? Поликарбонатните пластмаси имат много приложения, включително се използват в някои опаковки за храна и напитки, например, бутилки за вода и забележете бебешки шишета, компакт дискове, защитно оборудване, устойчиви на удар и медицински устройства и т.н. Епоксидните смоли се използват като лакове за покриване на метални продукти като контейнери за храна, капаци на бутилки и водопроводни тръби. Някои зъбни уплътнители и композити също могат да допринесат за излагането ни на BPA.

Как Бисфенол А влиза в тялото?

Основният източник на експозиция на BPA за повечето хора е чрез храната. Докато въздухът, прахът и водата са други възможни източници на експозиция, BPA в храните и напитките съставляват по-голямата част от ежедневната експозиция при хората. Бисфенол А може да се отделя в храната от защитните покрития от епоксидна смола при консервираните храни и от потребителски продукти като поликарбонатни съдове, контейнери за съхранение на храна, бутилки за вода и бебешки бутилки. Степента, в която BPA се извлича от поликарбонатни бутилки в течност, може да зависи повече от температурата на течността на бутилката, отколкото от възрастта и. Забележете, BPA може да се открие дори и в кърмата.

Защо хората са загрижени за BPA?

Една от причините, поради които хората трябват да бъдат загрижени за BPA, е, че човешкото излагане на BPA е широко разпространено. Националнов САЩ за 2003-2004 г. (NHANES III), проведено от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), установи, че нивата на BPA са открити в 93% от 2517 проби от урина от хора на възраст 6 и повече години. Данните за CDC NHANES се считат за представителни за експозициите в САЩ. Друга причина за безпокойство, особено за родителите, може да бъде, че някои проучвания върху животни съобщават за ефекти при фетуси на новородени, изложени на BPA.

Ако се притеснявам, какво мога да направя, за да предотвратя излагането на BPA?

Някои проучвания върху животни показват, че бебетата и децата могат да бъдат най-уязвими спрямо ефектите на Бисфенол А. Родителите и възпитателите могат да направят личен избор да намалят експозицията на своите бебета и деца към BPA: Символ за рециклиране номер седем Не поставяйте микровълнови поликарбонатни пластмасови контейнери за храни. Поликарбонатът е здрав и издръжлив, но с течение на времето може да се разпадне от прекомерна употреба при високи температури. Пластмасовите контейнери имат кодове за рециклиране на дъното. Някои, но не всички, пластмаси, които са маркирани с кодове за рециклиране 3 или 7, могат да бъдат направени с BPA. Намалете употребата на консервирани храни. Когато е възможно, избирайте контейнери от стъкло, порцелан или неръждаема стомана, особено за горещи храни или течности. Използвайте бебешки бутилки, които не съдържат BPA.

Какви продукти можем да намерим в БГПОДАРЪК, които да са безопасни и дори здравословни? 

Съвсем отскоро при нас може да намерите бутилки, шейкъри и чаши на канадската компания ASOBU. Технолозите на компанията  използват най-изисканите, екологично-чисти, BPA free и безопасни за употреба суровини. Освен това, продуктите им са изключително стилни и многофункционални. Може да се ползват всекидневно – на работа или  училище, докато спортуваме или пътуваме.  

Няма нищо по добро от симбиозата между здравето, спорта и стила съчетани в … една чаша плодова вода или чай. Наздраве!

One thought on “Опасни ли са пластмасовите бутилки с BPA?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *